Zuzana Loudal © 2015 certovna@gmail.com
Pizzerie Čertovna, Úštěk
Nekuřácké restaurace

Bílá vína odrůdová jakostní
RULANDSKÉ ŠEDÉ, suché
Valtice - Jižní Svahy,  alkohol 11,5 obj. %, cukr 12,7 g/l, kyseliny 7,7 g/l, doba archivace 2-3 roky
Víno má žlutou barvu s citronovým odstínem. Vůně i chuť připomíná sušenou pomerančovou kůru,
zralou mandarinku a hrušku.
Svěží kyselina je doplněna příjemným zbytkovým cukrem. Víno působí plným dlouhým dojmem
a doporučujeme je ke všem úpravám drůbeže,
k těstovinovým salátům a ke krémovým polévkám.
SAUVIGNON, suché
Žabčice - Koválov,   alkohol obj. 12,0 %, cukr 6,7 g/l, kyseliny 6,2 g/l, doba archivace 2 - 3 roky
Víno má světlejší žlutou barvu s citronovým odstínem. Vůně připomíná vůni kvetoucí kopřivy hluchavky
a černého bezu, v chuti se objevují tóny zralého angreštu a kopřivy. Šťavnatá kyselina prodlužuje celkový dojem z vína a je harmonicky doplněna
mírným zbytkovým cukrem. Víno lze doporučit ke studeným předkrmům, k těstovinovým salátům
a k pokrmům z bílého masa.
TRAMÍN ČERVENÝ, polosuché
Vinařská obec Lednice,  alkohol obj. 12,5 %, cukr 11,7 g/l, kyseliny 7,1 g/l, doba archivace 2 - 3 roky
Víno žluté barvy s odstínem světlejšího zlata. Kořenitá vůně sladkého dřeva je v chuti doplněna svěží kyselinou, zbytkovým cukrem
a tóny limetky. Celkový dojem z vína prodlužuje mírné čajové tříslo v dochuti.
Víno doporučujeme k uzeným rybám a ke kořenitým jídlům.

Bílá vína přívlastková

CHARDONNAY 2013, pozdní sběr, polosuché
Lednice - U Červené studánky, alkohol 12,0 obj. %, cukr 11,5 g/l, kyseliny 8,1 g/l, doba archivace 3-4 roky
Víno světle žluté barvy s odstínem žlutého melounu, vůní vanilkového lusku a zralého banánu.
Plná chuť s vyváženým poměrem zbytkového cukru
a svěží kyseliny připomíná chuť lískového oříšku a vanilky.
Víno doporučujeme k masu na rožni, ke steakům i tvrdým sýrům.
RULANDSKÉ ŠEDÉ 2014, pozdní sběr, polosuché
Valtice - U cihelny,  alkohol 11,5 obj. %, cukr 8,5 g/l, kyseliny 7,6 g/l, doba archivace 2-3 roky
Víno žluté barvy s odstínem zlata. Výrazná vůně "sladkého dřeva" je doplněna vůní mateřídoušky.
Chuť je plná, harmonicky sladěná a lze ji  přirovnat k chuti citrusových plodů.
V kombinaci s jídlem se hodí k pokrmům z drůbeže, těstovinám i k ovocným dezertům.
RULANDSKÉ BÍLÉ 2013, pozdní sběr, polosladké
Valtice - Hintertály, alkohol obj. 12,0%, bytkový cukr g/l: 17,5 celková kyselost g/l: 6,9
Světlejší žlutá barva vína, jemná vůně sušené louky a lesního medu je doplněna vůní sušených meruněk. Plná, hutná, částečně minerální chuť s příjemnou kyselinou.
Víno doporučujeme k těstovinovým pokrmům, pečenému králikovi a ke kachním prsům prsům s ovocnou oblohou.

Červená vína odrůdová jakostní

MODRÝ PORTUGAL, suché
Vinařská oblas Morava, Mikulovská podobl., alkohol obj. 11,5 %, cukr 3,0 g/l, kyseliny 4,9 g/l
Víno s barvou tmavé třešně připomíná sladkou vůni lékořice a kvetoucí moruše.
Chuť je ovocná s tóny zralé hrušky, doplněná sladkými tříslovými látkami a jemnou kyselinou.
Doporučujeme k pokrmům jak z vepřového, tak hovězího masa i divočiny.
FRANKOVKA, suché
Vinařská oblas Morava, Mikulovská podobl., alkohol obj. 11,0 %, cukr 0,4 g/l, kyseliny 5,6 g/l
Víno světle granátové červené barvy s kořenitou vůní zeleného pepře a kvetoucí třešně.
Chuť je plná, nazrálá, s jemným sladkým tříslem.
I v chuti lze nalézt zelený pepř. Jako doplněk se hodí k pokrmům z tmavého masa, ke steakům a zvěřině.
VIŠŇOVÉ VÍNO, polosladké
Víno z višní ze sadů Mendelovy university, alkohol obj.11,0 %, cukr 33,0g/l, kyseliny 5,1g/l
Tmavá červená barva i výrazná vůně zralých višní svědčí o vyzrálosti suroviny, která byla použita na výrobu tohoto ovocného vína.
Harmonicky sladěný vyšší zbytkový cukr s jemnou kyselinou a nižším alkoholem doplňují plnost a bohatost chuti, připomínající chuť pečeného vánočního cukroví. Ovocné Višňové víno je vhodným doplňkem k roládám z piškotového těsta plněným ovocnou marmeládou nebo máslovým krémem i k dalším zákuskům. Vyzkoušejte i jako horký zimní svařák.
Červená vína přívlastková
SVATOVAVŘINECKÉ 2013, pozdní sběr, suché
Žabčice - Horní díly, alkohol obj. 11,5 %, cukr 3,1 g/l, kyseliny 5,6 g/l. extrakt 26,9 g/l
Tmavě červená třešňová barva je ve vůni provázena vůní kvetoucích třešní a višní.
Jemné tříslo v chuti je spojené s harmonickou
kyselinou, doplněnou mírným zbytkovým cukrem a tvoří celkovou plnost vína.
Víno je vhodným doplňkem k pokrmům z tmavého masa a k různým úpravám zvěřiny.